Influences of Modern Media


Influences of Modern Media

정홍기 0 974 2006.11.30 23:38
Educatia cu privire la media intr-o societate necrestina

By : Steef de Brujin [Olanda]


Tema pe care vreau sa o discut cu dumneavoastra, este atitudinea crestinilor din Olanda fata de media moderna.

In Olanda, exista un grup destul de mare de crestini care vor sa urmeze o cale reformata, conservatoare. Este vorba despre un grup de 100.000 pana la 150.000 de familii. In prelegere, atunci cand o sa vorbesc despre crestini, ma voi referi la acest grup.
Realizer desigur ca in Olanda exista un grup mult mai larg de crestini care au o viziune mai liberala.

O sa numesc cateva dintre trasaturile acestui grup de crestini:
- sunt membrii ai difertelor biserici reformate
- folosesc o traducere clasica a Bibliei, din 1637
- participa la doua slujbe bisericesti duminica
- au obiectii fata de femeile care detin functii publice
- de obicei au o familie numeroasa
- isi trimit copii la scoli crestine
- se deosebesc prin imbracaminte, femeile poarta fuste lungi
- critica participarea la concursuri sportive
- voteaza cu partide politice crestine, des cu SGP
Si, in cele din urma, lucrul despre care este vorba acuma:
- privesc cu ochi critici utilizarea mediei


In 1981, s-a facut un studiu printre crestinii reformati, pentru a vedea in ce masura sunt influentati de societatea seculara, lumeasca. Pentru aceasta au fost intervievati 500 de elevi din scoli crestine, si aceleasi intrebari au fost adresate si parintilor lor.

Vreau acuma sa citez doar o singura intrebare. Atat elevii, cat si parintii lor, au trebuit sa isi exprime opinia legata de urmatoarea afirmatie: “ Televizorul trebuie exclus din familiile noastre”. Dintre parinti, 82% au fost de acord cu aceasta afirmatie. Dintre elevi, 52% au fost de acord cu acest enunt.
Peste 17 ani, in 1998, a fost reluat studiul, asupra unui grup asemanator de parinti si elevi. Din nou, 82% dintre parinti au fost de acord, dar dintre elevi, doar 38%.

Putem sa tragem urmatoarele concluzii de aici:
- Printre reformati, exista o opozitie puternica fata de televiziune
- Generatia tanara este doar in parte de acord cu parintii lor
- Opozitia fata de televiziune scade in fiecare an, mai ales printre tineri

Intre timp, suntem opt ani mai tarziu. Stim ca aproximativ doua treimi dintre familiile sustinatoare ale RD, nu au televizor. Motivul cele mai important pentru care acesti crestini au o aversiune fata de tv, este legat de amuzament: filmele si programele prezinta tot felul de pacate si stimuleaza materialismul.
Televiziunea aduce lumea in casa, zic ei, in timp ce Pavel porunceste sa nu ne potrivim acestei lumi ( Rom. 12:2) si sa traim ca niste straini ( Psalmi 119:19).

Printre acesti crestini s-a discutat foarte mult pe marginea urmatoarei intrebari , daca omul este stapan peste buton : inima omului este inclinata spre a pacatui si asta e valabil si pentru un crestin.
Acest lucru este si sugerat de studiile facute printre crestinii care au un tv in casa. Acestea spun ca , felul in care se uita la tv se modifica treptat. Mai mult de jumatate dintre ei ( 57 procente) considera ca s-au uitat prea mult si fara responsanilitate la tv.

Odata cu venirea digitalizarii si a mediei moderne, se poate observa o schimbare surprinzatoare. O sa ma limitez la doua subiecte : internet si filme dvd.

In anii precedenti s-au facut mai multe studii diferite, printre tineri. In cadrul uneia dintre cele mai mari bisericii crestine din Olanda, Biserica Reformata, cineva face un studiu promotie printre tineri. Rezultatele sunt de remarcat.

Cat de mult timp acorda tineri pentru :

vizionare tv a naviga pe internet a se uita la dvd a citit
mult 10 21 19 34
mediu 16 27 31 27
putin 25 28 30 27
deloc 49 24 21 12


Este important de stiut ca doar 21 de procente din aceste familii au un televizor in casa.
In mod evident, o mare parte dintre tineri se uita la tv in afara casei lor, sau via internet.
In ceea ce priveste vizionarea tv, o pondere mai mare o au filmele si sportul fata de progamele de actualitate. La video, este vorba indeosebi despre actiune si umor, desi exista interes si pentru romantism.

Am numit aceste rezultate ca fiind unele de remarcat, pentru ca se poate observa o ciudata diferenta
- parintii tin tv in afara casei si sunt impotriva folosirii televizorului
- totusi , tinerii de uita la tv
- mai mult , se uita mult mai mult la dvd-uri
- si folosesc in mod intensiv internetul


Cea mai importanta concluzie a mea este ca , parintii nu reusesc sa transmita copiilor , obiectiile lor cu privire la media moderna. Explicatia cea mai importanta la care m-am putut gandi, este faptul ca in anii ’60 si ’70 nu s-a meditat destul profund asupra pericolelor pe care le poate prezenta tv. Cand s-a reflectat asupra acestui lucru, rezultatul a fost intotdeauna: respingere totala. Argumentele folosite atunci, sunt aplicabile teoretic si asupra dvd-urilor si in parte si asupra internetului. Totusi, parintii nu au reusit sa ii convinga pe tineri de aceste lucruri.

Tin in mod regulat prelegeri despre acest subiect atat in fata parintilor cat si in fata tinerilor. In cadrul lor, le prezint trei punte de plecare si ii provoc sa isi testeze modul de utilizare a mediei fata de urmatorul cadru:

- Lasa ca poruncile lui Dumnezeu sa fie cadrul atitudinii tale fata de media. Media ce prezinta injuraturi, ucideri, adulter si minciuni nu trebuie sa aiba un loc in familia crestina.
-Lasa ca porunca lui Pavel sa modeleze atitidinea ta fata de media. Fil 4:8 “Incolo fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vredinic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna, si orice lauda, aceea sa va insufleteasca.”
-Lasa ca viziunea lui Calvin sa iti fie ghidul calatoriei , atunci cand folosesti media. “In trecerea noastra prin lume, trebuie fara indoiala sa ne folosim de bunurile ei in masura in care sa ne ajute mai mult umblarea in loc sa ne-o intarzie.”

Mai departe, vreau sa semnalez faptul ca folosirea mediei duce la formarea unei culturi a imaginii din cauza careia cititul are de suferit. S-a demonstrat aceste lucru la tinerii care nu sunt crestini : acestia nu mai citesc aproape deloc carti.

Ce inseamna acestea pentru modul de folosire a mediei? Nu o respingere absoluta a diferitelor tipuri de media ca fiind pacatoase, dar o folosire mai retinuta a acestora si in acelasi timp : o respingere absoluta a continutului pacatos a unor programe.
Acest lucru implica o forma de instrainare, dupa cum indeamna Hristos ( Ioan 17:15, 16)
“Nu te rog sa ii iei din lume, ci sa ii pazesti de cel rau. Ei nu sunt din lume dupa cum nici eu nu sunt din lume”.

In incheiere : sunt curios sa aflu cum se gandeste in Romania despre aceste lucruri si cum isi echipeaza parintii crestini copiii atunci cand ii educa cu privire la media.

Comments


Facebook Twitter GooglePlus KakaoStory NaverBand